A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.

Megértettem

Vélemények rólunk


Vevőink írták

További játékos fejlesztési lehetőségek télen 2018-01-31

További játékos fejlesztési lehetőségek télen

Egészséges életmód játékosan

Mint azt előző cikkemben is említettem, télen remek játéklehetőséget biztosítanak az öltözködéssel kapcsolatos tevékenységek. Ezen cselekvések közben beszélgethetünk a gyerekekkel az öltözködés egészségvédő szerepéről, s ennek kapcsán bővíthetjük ismereteiket az egészséges életmód különféle területein is.

Természetesen az a legfontosabb, hogy a kezdetektől alakítsuk a gyerekeknél az egészséges életvitel szokásait, mutassunk nekik ebben magunk is példát, s közben tudatosítsuk bennük e tevékenységek jelentőségét az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében.


Az egészséges életmód elsajátításában a játéknak is különös jelentősége van. A tisztálkodási szokásokat például nagyszerűen gyakorolhatják a kicsik fürdethető babákon. Az egészséges táplálozás alapjaival a babakonyhában is ismerkedhetnek, egészséges élelmiszerekkel társasjátékozás során is találkozhatnak. Saját étrendjüket pedig könnyen átláthatják és alakíthatják egy mágneses táplálék-piramis segítségével. A kisiskolások tanulójáték segítségével is sok ismeretet szerezhetnek testükről és az egészséges életmódról.

Érzékelő játékok

S ha már testükkel és annak folyamataival ismerkednek gyermekeink, ne feledkezzünk meg az érzékszervekről sem, melyek működéséről sokféle érdekes "érzékelő" játékkal szerezhetnek tapasztalatokat.Minél többféle csatornán érzékelnek ingereket a gyerekek, annál jobban fejlődik idegrendszerük.

A legegyszerűbben a látásukkal szerezhetnek tapasztalatokat, hiszen a Színek és formák mindenütt jelen vannak.

A kisebbeknek még a tapintásuk is nagyon meghatározó a mindennapokban, így nagyon szeretik a tapogatós játékokat: tapinthatnak különféle felületeket, formákat, vagy kézműveskedhetnek különféle anyagokkal. Érdekes megfigyeléseket tehetnek a gyerkőcök a tárgyak súlyával kapcsolatban.

Sokat játszhatunk a hangokkal is. Felhívhatjuk csemetéink figyelmét saját hangjaikra és környezetük különféle hangjaira, zörejeire. Hallásuk és memóriájuk is fejlődhet, ha párkereső játékban azonos hangokat keresnek. Megszólaltathatunk különféle hangszereket, s erre buzdíthatjuk, taníthatjuk a gyerekeket is. A zenének nagyon sokrétű fejlesztő hatása van: segítségével jobban fejlődhet a hallási figyelem és differenciálás, az auditív memória, a ritmusérzék,a sorrendiség észlelése, emellett a képzeletre és az érzelmekre is jelentős hatással van. Ha összekapcsoljuk más ingerekkel, az új ismeretek vagy mozdulatok elsajátításában is segíthet.

Érdekes élményeket szerezhetnek gyermekeink a szaglás és az ízlelés által. Sok különféle, jellegzetes illatú dolgot szagoltathatunk illetve élelmiszert, ételt kóstoltathatunk meg velük. Játszhatunk illat- vagy Ízlottót, akár illat-vagy íz-memóriajátékot is.


 Írta: Vogl Orsolya fejlesztőpedagógus
ugrás az oldal tetejére

A kosár üres

Összesen 0 Ft‎

Kosár          Fizetés

Gyártók

Katica Játék Kft. 06-1/ 46-22-388 1077 Budapest Király u 101
Hírlevél feliratkozás
E-mail cím
Név
Kérem válasszon csoportot

Partnerek

Diset
Diset

Hans Stockmar GmbH & Co. KG
Hans Stockmar GmbH & Co. KG

Mercurius Handelsgesellschaft mbH
Mercurius Handelsgesellschaft mbH

NATHAN
NATHAN

ORCHARD
ORCHARD

MINILAND
MINILAND

SENTOSPHERE
SENTOSPHERE

LÜK
LÜK

LOGICO
LOGICO
Katica

Kezdőlap | Rólunk | Kapcsolat | Akciós Ajánlat | Referenciák | Ajánló | Outlet | Rendelési Útmutató | Adatvédelem
Minden jog fenntartva 2015 Katica.hu