A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.

Megértettem

Játékos fejlesztési lehetőségek télen 2018-01-10

Játékos fejlesztési lehetőségek télen

Ünnepek után

A karácsony varázsának elmúltával, a pihenéssel, játékkal és falatozással töltött téli szünet után újra ránk köszöntenek a szürke hétköznapok. Ne csüggedjünk, a szokványos cselekvésekben is örömünket lelhetjük, ha megtaláljuk a lehetőséget a játékra, amely amellett, hogy szórakoztatóvá varázsolja a rutinszerű teendőinket, egyidejűleg gyermekeink fejlődését is elősegíti.

Játékos mindennapok

Milyen játéklehetőségeket rejtenek a mindennapi tevékenységek? Télen például a gyerekes családok rengeteg időt töltenek öltözködéssel és a hozzá kapcsolódó tennivalókkal: ruhavásárlás, mosás, teregetés, hajtogatás, válogatás, előkészítés, elrakás. Több szempontból is hasznos, ha gyerekeinket bevonjuk ezekbe a teendőkbe. Egyrészt elsajátítják ezeket az egyszerű és hasznos tevékenységeket, így egyre önállóbbak lesznek, másrészt e cselekvések kapcsán sok alkalom adódik a beszélgetésre, játékra, melyek során gazdagodhatnak csemetéink ismeretei és fejlődhetnek készségei. Gyakorolhatjuk a ruhadarabok és azok részeinek megnevezését. Megfigyelhetjük tulajdonságaikat, és különféle szempontok szerint válogathatjuk azokat, pl.: vékony-vastag, rövid-hosszú, alsónemű-felsőruha, téli-nyári stb. Öltözködés közben megbeszélhetjük, hogy egy-egy ruhadarabot melyik testrészünkre veszünk fel, így a gyerkőc nemcsak  a testrészek nevét és helyét tanulja meg, hanem saját testképe, testsémája is alakul.

Öltözködős játékok

Ha a kicsik már maguk is részt vettek az öltözködéssel kapcsolatos tevékenységekben, játékaikban is megjeleníthetik az egyes mozzanatokat. Saját kis ruhaszárítójukra kiteregethetik a babaruhát, ezután kivasalhatják, majd ráadhatják a játékbabákra. Játszhatnak mágneses öltöztetővel is. A nagyobbak maguk is készíthetnek babaruhát egy különleges babaruha tervező gyurmakészlettel. A babaöltöztetés minden formája elősegíti a kézügyesség (finommotorika), a vizuális figyelem, az alaklátás, a sorrendiség, a rész-egész viszony észlelés és az esztétikai érzék fejlődését, s ha játék közben beszélgetünk is a gyerekekkel, ismereteik és szókincsük is bővülhet. A testrészek megnevezésének és elhelyezkedésének elsajátításában az öltözködés és az öltöztetés mellett a  kirakók is segítik a csemetéket. Nagyon hasznos lehet egy olyan tanulójáték, mely az öltözködéssel kapcsolatos ismeretek bővítésével egyidejűleg a kicsik sokféle készségét fejleszti.

Társas (készségeket fejlesztő) játékok

Egy játékos ruhavásárlás során a különféle ruhaneműk megismerése közben fejlődhet a gyerekek megfigyelőképessége, alaklátása és memóriája, emellett társas készségeik is alakulnak.

Különféle megjelenésű figurák összeállításával megismerhetik a kicsik az emberi test sokféleségét, így toleranciára, a másság elfogadására nevelhetjük őket.

 

Írta: Vogl Orsolya fejlesztőpedagógus

Kapcsolódó termékek

ugrás az oldal tetejére

A kosár üres

Összesen 0 Ft‎

Kosár          Fizetés

Gyártók

Katica Játék Kft. 06-1/ 46-22-388 1077 Budapest Király u 101
Hírlevél feliratkozás
E-mail cím
Név
Kérem válasszon csoportot

Partnerek

Diset
Diset

Hans Stockmar GmbH & Co. KG
Hans Stockmar GmbH & Co. KG

Mercurius Handelsgesellschaft mbH
Mercurius Handelsgesellschaft mbH

NATHAN
NATHAN

ORCHARD
ORCHARD

MINILAND
MINILAND

SENTOSPHERE
SENTOSPHERE

LÜK
LÜK

LOGICO
LOGICO
Katica

Kezdőlap | Rólunk | Kapcsolat | Akciós Ajánlat | Referenciák | Ajánló | Outlet | Rendelési Útmutató | Adatvédelem
Minden jog fenntartva 2015 Katica.hu