Blog

A húsvéti nyúl miért hoz hímestojást?

2016.03.16 14:11

A tojásfestés eredete több ezer évre nyúlik vissza. A tojás az újjászületés, a termékenység, és az élet szimbóluma számos vallásban.

Mit is ünneplünk Húsvétkor?

A Húsvét a tavaszvárás és a keresztény egyházban Jézus feltámadásának az ünnepe. Jézust Húsvét pénteken feszítették keresztre a Golgota Hegyen. Családja zsidó szokás szerint az Olajfák Hegyén a hegyoldalba vájt barlangban temette el. Jézus harmadnapra feltámadt. Vasárnap a sírjához érkező tanítványai és családtagjai a sírkamrában csak a halotti lepleket találták. A barlangot lezáró követ elmozdították. Két angyal ült a barlangban, Máriának később megjelent a feltámadt Jézus is.

Miért festünk tojást Húsvétkor?

A tojásfestés eredete több ezer évre nyúlik vissza. A tojás az újjászületés, a termékenység, és az élet szimbóluma számos vallásban.

A tojásfestés pogány hagyomány volt, amiből a rómaiak teremtettek keresztény szokást Kr. u. 200 körül.

A napjainkban ismert húsvéti tojás valószínűleg a középkorban jelent meg. Abban az időben szokás volt nyúl, tyúk és tojás formájában az adó és a bérleti díj megfizetése Húsvétkor. Ekkor vált az adóként fizetett tojás húsvéti tojássá. A húsvéti tojáskeresés csak a reformáció után jelent meg. Németország területein még ma is él a tojáskeresés, mint hagyomány.

A húsvéti tojás díszítése festéssel, képekkel, írással csak a 17. században lett divatos.

Nézzük, milyen technikákkal díszíthetjük az ünnepi tojásokat?

1. Kezdjük egy nagyon egyszerű technikával. Ha kevés időnk van, hogy kiéljük kreatívkitási vágyunkat, vegyünk elő filctollat. Ezzel az egyszerű módszerrel kedves és vicces arcokat, figurákat alkothatunk tojásainkból. Persze, ha valaki bonyolult mintát szeretne rajzolni, ne fogja vissza magát! Hagyja szabadon szárnyalni a fantáziáját!

2. Most nézzünk egy klasszikus módszert! Az iskolában is így csináltuk. Tegyünk bármilyen levelet, vagy préselt virágot a megmosott tojásra. Szorítsuk rá egy nejlonharisnyával, jó szorosan kössük meg és már mehet is a festékbe.

3. A következő módszer már igényel némi kézügyességet, de a végeredmény csodálatos lesz. A decoupage- hoz szükségünk lesz ragasztólakkra és húsvéti papírszalvétára. Ehhez a technikához kifújt tojásokat használunk, hogy sok-sok évig gyönyörködhessünk az elkészült darabokban. A szalvétából vágjuk ki azokat a mintákat, amiket rá szeretnénk tenni a tojásra. A kis szalvétadarabok akkorák legyenek, hogy teljesen befedjék a tojást. A szalvétát szedjük rétegeire és csak a legfelső mintás réteget fogjuk a felragasztani. Ezután kenjük be ragasztóval a tojást és óvatosan simítsuk rá a szalvétát, vigyázva nehogy elszakadjon a vékony papír. Ha ügyesen eligazítottuk a szalvétát újra kenünk rá egy ragasztó réteget. Ezután hagyjuk megszáradni és Húsvétkor büszkén fogadjuk a záporozó dicséreteket.

4. Ez egy újabb végtelenül egyszerű módszer csíkos tojások készítéséhez. Tojásfestékre és szigetelőszalagra lesz csak szükségünk. Készíthetjük főtt és kifújt tojásból egyaránt. A tiszta tojásokra ragasszunk szigetelő szalagot úgy, ahogy a csíkozást szeretnénk, majd helyezzük tojásfestékbe. Száradás után szedjük le a szigetelőszalagot. Ha több színű csíkokat szeretnénk a tojásunkra csak annyit kell tennünk, hogy a szalagokat egyesével szedjük le és másik festékbe helyezzük. A szalag szélességét is tetszőlegesen változtathatjuk.